neděle 12. března 2006

12.den - THAJSKO - LAOS - Prekroceni hranic

Uz v 8 hod. jsme byly pripraveni chytit bus do CHIANG KOG. Rozloucili jsme se s Otso s tim ze se na ceste jeste urcite nekde potkame ;o) .

Jizdni rad do CHIANG KOG: 9.00 h., 9.30 h., 10.00 h., 10.30h.

V autobuse do CH.K. jsme potkali Nemce, ktery od r.1965 delal na cruise lodi v Miami, a proto byl financne za vodou a mohl si s prehledem dovolit cestovat jak se mu zlibilo.... a tak uz procestoval poradny kus sveta....Nekolikrat byl v Australii, 3x na Tasmanii, v Kanade,..............cesta pri tom povidani rychle ubihala a my po 2 hodinach vystupovali v Chiang Kog kde jsme se potrebovali dostat k trajektu ktery nas preveze pres reku do Laosu. Hrali jsme si na hrdinky ze nepotrebujeme TUK TUK a ze pujdem pesky. Podle mapy to vypada ze je to tak 1.5 km no prosli jsme se.....Predtim nez prekrocime hranice musime zaplatit departure tax 5B.a 20B. za trajekt. No a za 5 min. jsme staly v LAOSU - Huay Xai.

Vyridit viza na miste nebyl problem, vyplnily jsme potrebne formulare (+1 foto). Protoze je NEDELE tak tu nidko neni a mi nemusime cekat a jdem rovnou na prepazku....lepsi den na prechod jsme si vybrat nemohli.

Ja uz jsem si vymenila nejake dolary za Kipy. Pekne jsem se zapotila pri prepocitavani obnosu, ktery jsem obderzela a zaroven se seznamila s novou menou. (za 50 AUD - 364.500 Kipu - tak to byl balik !!! Takovy obnos se do penezenky nevejde, tady pomuze jedine gumicka, tak jsem si pripadala jako ve filmu - ze jako jsem hodne bohata...;0))))))

Nemely jsme prehled co tu kolik stoji a kdyz jsme to zkousely prepocitavat tak to bylo ..... no dost zajimavy...... (Baty (V Thajsku) - Kipy (V Laosu) - USD - AUD). I presto ze jsme v Laosu, a hlaven ze je to blizko hranic, muzete tu platit v thajskych batech.

Shaneli jsme ubytovani a bylo dost tezky se tu domluvit. Nejdrive nam kluci na ulici nabizeli ubytovani za 160B (a to vypadalo dost drsne) a pak zacli spekulovat a asi si rikali po laossku ze by prave tady mohli si trosku pomoci k penezum a najednou ze 160B. se opravili a ze pry je to 460B.....ooopppss. No zacinalo to zajimave...Potrebovali jsme zjistit jak jezdi bus do LUNG NAM THA a oni nam nabizeli ze si muzem koupit listek u nich za 400B., ze nam to zarezervujou. (Na nadrazi ze pry nas to vyjde 350B.) Tuk tukem na nadrazi je to asi 7km a ten je pry za 100B. No, bylo to tu jak u handliru.....a tak jsme jim pekne podekovali a vydali se pesky. Bylo dost horko a vsude byly jen prasne cesty. Po 100m. nam zastavil dalsi TUK TUK a jak jsme toho zkouseli tak nam udelal cenu za obe 80B. Jeli jsme po ceste kde by si zlamal nohu i mamut. Neuveritelny diry, co diry, to byly jamy !!!, a k tomu ten prach a vsude kolem se stavelo. Byli tu uplne jiny domy nez v Thajsku, hodne zdene a hodne rozestavenych.

Meli jsme obavy ze zitra nebudou listky na autobus a tak jsme je chteli koupit v predprodeji, ale nikdo tam na nadrazi nebyl. Zjistili jsme ze autobus tu jezdi jednou za den v 9.30hod.

Siroko daleko nikde nic a my si nasly jediny ubytovani v okoli nadrazi a to za 100B. Uz chvili po prejiti hranic jsme pochopily ze tady budeme muset nase naroky na ubytovani, jidlo, komunikaci,.....znatelne snizit. (sprcha = kohoutek se studenou vodou). Nase mistnost vypadala docela strasidelne.

Vyrazili jsme se najist a zase - nikde jsme se nemohli domluvit, nikdo nemluvil anglicky a s tim mojim laosskym "dekuji - kopt'aj" a "dobry den - sa baj dy"jsme zas tak moc parady udelat nemohly a skoro to vypadalo ze v Laosu budem o hladu. Az jsme dosly k mistu kde jsme po "rozcvicce" - 5 min. mavani rukama a nohama, vysvetlily ze shanime neco k jidlu. Se sirokym usmevem nas vrele privitaly a ukazali na stul za ktery se muzem posadit a zacaly neco pripravovat. Bylo nam jasny ze by nemelo zadny vyznam si tu zadat jidlo na objednavku, nenapada me jak bychom to vysvetlili a tak jsme se nechali prekvapit od "sefkuchare". Pani vzala pulku vareneho kurete, dala na prkynko a sekackem rozsekala i s kostma a to vse vyklopila do hrnce na sporaku..... Dostaly jsme polevku s nudlema s tim rozdrcenym kuretem (i s kostma) a talir salatu - hlavkovy salat, hrasek, nat z hrasku a syrove zeli. Vsude bylo spoustu prachu, toto misto bylo primo u silnice, no tak snad z toho nic nechytime. Hostitele byli moc mili. Pouzily jsme veskerou laosskou slovni zasobu (dobry den a dekuji velmi pekne) a vyrazily na prochazku po okoli. Vetsina lidi co jsme po ceste potkali se na nas usmivali a hlavne deti - ty byly moooooc roztomily.

Vysplhaly jsme na kopec k chramu a po ceste zpet jsme nakoupily vodu a nejake jidlo. Zaroven jsme potkaly jednoho kluka, ktery byl snad jedinej laosan ve vesnici mluvici anglicky. Byl silene nadseny ze muze procvicovat anglictinu.

Dorazily jsme na pokoj a zjistily, ze netece voda, .....ooooppps....ta by se zrovna hodila ....... radi bychom smyly nekolika milimetrovou vrstvu prachu s oblicej, rukou a nohou.... Dalo nam dost zabrat vysvetlit "nasim bytnym" ze bychom radi jeste jednu sit na komary kolem postele a kdyby se dalo zaridit ze potece voda by taky nebylo vubec spatny......Hurrrrraaaaa....kdyz se chce.....vsechno jde...;o))) Jen jsme meli jedno prani......snad si zitra budem moci dat sprchu...

Postrehy:
- ubytovani - nejhorsi, vsude pavuciny, belik misto umyvadla
- zacalo byt vetsi teplo a my jsme zjistili ze v dubnu je tu nejvetsi horko (pred obdobim destu)
- take je cim dal horsi viditelnost
- vsichni jsou tu velice v pohode, az moc. Kdyz jsme prisli do obchodu pani tam mela gauc a spala si tam a kdyz na pul otevrela oci a vydela nas tak misto toho aby vyskocila - coz by byla reakce vsech evropanu, znovu zavrela oci a drimala. "uzasny pristup"....laosani jsou proste jini.
- Ze zacatku se mi zdali Laosani nepristupni az nepratelsti a mela jsem tu docela divny pocit, po tom obede jsem trosku zmenila nazor a uz zustala u nazoru ze laosani jsou velice prijemni lide.

VIZA:
30 USD nebo 1500B.
1 USD nebo 50 B. (priplatek za nedeli /svatek/)

Cesta:
CHIANG RAI - CHIANG KOG - 2hod (54B.)

  • TASMANIA
  • NEW ZEALAND
  • ZPET NA UVODNI STRANKU
    Jihovychodni Asie
    Mar 1, 2006 - 40 Photos
  • Informace o Thajsku
  • Informace o Laosu
  • Informace o Kambodze
  • Vice fotek
  • Predbezny itenerar
  • Cestomaniak - cestovatelé online