čtvrtek 23. března 2006

23.den - VIENTIANE



Rano po vyborne snidani (bageta s tunakem a koktejl s prichuti kavy.) jsme si pujcily kola za 10.000kipu a vyrazili na Thajskou ambasadu zaridit viza. Jsou tam asi tri ambasady, tak nam to dalo pekne zabrat nez jsme to nasly. Kdyz jsme konecne v 11hodin stali pred prepazkou, dozvedeli jsem se, ze nejrychlejsi viza jsou pres noc a ze musime cekat do dalsiho dne - coz jsem nemohly, protoze uz jsme mely letenku na 6.30 rano do Siem Reap. No tak jsme podekovaly a jely za kulturou. Při cestě zpátky do města navštěvujeme tzv. "Vertikální runway" (oficielní název je Patuxai), což je obrovský monument připomínající francouzské vítězné oblouky upravené do asijské architektury. Byl postaven z amerického "daru" na výstavbu nového letiště, jakožto kompenzaci za to, co američané během válek v této oblasti laosanům zničili. Takže Vientiane nakonec nezískal nové letiště, ale tento úžasný monument. Linda se potom jela podivat na market a ja se jela projet mestem k PHA THAT LUANG alias Great Stupa, což je ohromná zlatá stupa na kraji Vientiane, která současně je i národním symbolem. Je postavena na místě bývalé kmérské svatyně a těší se neskonalé úctě mezi laosany. Jeste jsem se pak projela v okolnich ulickach.

Odpoledne jsem vyrazily na WAT SOK PA LUANG. Coz je lesni temple, obklopeny bananovnikama, kde je skola pro mnichy a proslavena sauna. Muzete se tu prochazet kolem, uzivat si atmosfery a pritom fotit mnichy jak prijizdeji na slonu do skoly. Trvalo nam asi neco pres pul hodiny nez jsme to nasly a po ceste jsem si koupila napoj v igelitovem pytlicku s brckem. Meli ruzne kriklave barvy, zelena je, podle posunku mistni prodavacky mozna nejlepsi....;o)). Ja jsem ale zustala u prirodni bile barvy a nechala ji nalit par malych naberacek do pitlicku. Nevedela jsem co to je, protoze kdyz se tu chcete neco dozvedet, jedina cesta k tomu je to vyzkouset. Malokdy se sejtkate s Laosanem ktery umi anglicky... A bylo to dobry. Bylo to sladky sojovy mliko. A zase jsem chytrejsi ;o)

Ve WAT SOK PA LUANG je bylinkova sauna, a muzete si tu dat masaz. Protoze bylo dost horko, nepocitovala jsem velkou potrebu jit do sauny a ta sauna krome jineho vypadala velice podivne. Absolvovala jsem tu zase hodinovou masaz. Bylo tu dost narvano a v takove budce na kurich nozkach tu bylo osm lehatek vedle sebe a jelo to tu jak na pasu. Masaz byla trochu bolestiva, ale - pomohla mi na bolest moji krcni patere. VYLECILI ME ;O)).

Na veceri jsme si dosly na breh reky do restaurace. Stolecky se svickama....romantika...Daly jsme si grilovanou rybu a kdyz jsme v tom Laosu, tak i presto ze pivo nepiju tak jsem si tu dala Beer Lao (laosske pivo)...Jidlo a piti si tu vazne vychutnavame. Kdyz jsme mely tu moznost internetu za bezkonkurecni ceny, tak jsme toho jeste vecer vyuzili a zavolali domu. Na zpatecni ceste na pokoj tu mlady kluci hrali na kytaru a o par metru dale, koho tu nepotkam, zase ty dva Ceci, to je snad uz po sty.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home

  • TASMANIA
  • NEW ZEALAND
  • ZPET NA UVODNI STRANKU
    Jihovychodni Asie
    Mar 1, 2006 - 40 Photos
  • Informace o Thajsku
  • Informace o Laosu
  • Informace o Kambodze
  • Vice fotek
  • Predbezny itenerar
  • Cestomaniak - cestovatelé online