neděle 26. března 2006

26.den - SIEM REAP – PHNOM PHEN

Rano v 7 hodin jsme odjely na Jezero - TONLE SAP. Asi tak po 45minutach se TukTuk zastavil u jakehosi stanku s Johny Walkerem........a dotankoval trosku Skotske do nadrze.....Do slova...ale ne uplne do pismene ;o))).......v techto lahvich tu prodavaji benzin. To se dobre odmeruje ;o))

Blizime se k jezeru, cesta vede podel reky a mijime spoustu chysek a je tu spousta malych deti, lidi bez rukou a nohou. Tady zadny kontrast v tom co nekdo ma a nebo nema, jak bydli,.... neni. Kdyz pozoruju ty deti tady, a nejen je, tak mi je i trochu smutno. Tady si clovek uvedomi, jak obrovske stesti ma v tom, kde zije a jake ma moznosti, pokud si to neuvedomoval nikdy pred tim.

Mijime take motorku s doposud nejvyssim poctem pasazeru co jsem zatim videla – slovy – pet a jeste maji klacky a kosiky po stranach. To je vazne neuveritelny. Do malyho Fiata by se jich tolik neveslo. Jedeme po ceste, kde by, jak by rekl Krampol: “si zlamal nohu i mamut” a ta cesta ne a ne skoncit ba naopak, diry v silnici jsou vetsi a cim dal husteji...;o(

Dorazili jsme k jezeru a nas tuktukar nas vede na lod, na ktere, jak zjistujeme budeme sami spolecne s nim a zavoznikem. Paradni soukroma projizdka. Plujeme po jezere na kterem jak se dozvidame jsou vesnice dve – Vietnamska a Kambodzska, a Kambodzani pry nemaji Vietnamce radi a asi je to i naopak. Dozvedel zajimavy zazitek – vsechno na vode – kostel, chlivek s prasatama (teda spis klec), chysky,.... a to vsechno plave. Maji tu i rybi farmy, krokodyli farmy. Chysky maji jen jednu mistnost. Tady zrovna koukame v par domactnostech se vari snidane – kouri se z komina......Male deti tu plavou ve vanickach a kdyz vidi turisty tak doplavou k lodi a zebraji ;o(. Vystoupili jsme nachvilku, podivat se na krokodyli farmu a chteli jsmi jsme se ze Vietnamci zabijeji ryby elektrinou a nas zavoznik predpovidal, ze za 5 let tam zadny ryby nebudou. Je toe se jeste jet podivat k Vietnamske vesnici, ale bylo to tam moc melke, tak jsme to otocili. Ja jsem si na chvili i zakormidlovala nase plavidlo a za nedlouho, po tak zhruba 45min.projizdce jsme se ubirali zpet. Na zpatecni ceste potkavame hodne turistu – nejidealnejsi cas na projizdku je rozhodne rano, neni tam tolik turistu, kteri sem najizdi v autobusech ve skupinach (hodne Japonci), neni takovy hyc a nesmrdi to az zas tak. Ta voda je tak silene spinava, ze bych verila kdyz tam strcite palec tak z nej sleze nehet.

V 11.30 nas vyzvedl TukTuk z neseho guesthousu “NAGA GUESTHOUSE” a dovezl na nadrazi. Ve 12.30 jede posledni autobus do PHNOM PHEN. S klimatizaci – tak to jsme si dopraly prepych. ;o). Jina doprava nejak neni mozna – jako treba mistni jako byla v Tajsku nebo v Laosu. Tady jsme na nic jineho neprisly nez si dopravu domluvit pres cestovku a to za $4 a za $5 is WC. Autobus troubi nepretrzite. V 6 hod odpoledne bychom meli byt v hlavnim meste – PHNOM PHEN. Mijime spoustu chysek zarostlych palmama, podel je spoustu malych rybnicku se spinavou vodou.

Jak jsme vystoupili z autobusu sesypali se na nas tuktukari jak vosy na cukrovou vatu. Jeden American nam doporucil “GUESTHOUSE SIMON'S”, ze pry je to tam ciste. Tak jsme daly na jeho radu. Je to u jezera. Dovezli nas do takovych ulicek, ze bych tam jit kolem urcite dobrovolne nezatocila. Ale ve vnitr to bylo opravdu ciste a jako bonus jsme mely nadherny vyhled na zapad slunce s terasou na vode. (voda zase byla spinava, ale nesmrdela).

Vecer jsme sly jeste pozjistovat moznosti jak se dostat do Bankgoku.

  • Autobus – rano v 6.30hod. a v Bankgoku jste v 9hod vecer za $15
  • Letecky – Asia airline - $70-$90 +$25 poplatky
Linda si dala veceri na ulici a to teda dost smrdelo. Po veceri jsme jeste zasly na internet, ktery byl dost levny (1hr za 2000R.)

Cesta:

SIEM REAP – PHNOM PHEN - 5.5 hod. (bus s klimatizaci) - $5

0 Comments:

Okomentovat

<< Home

  • TASMANIA
  • NEW ZEALAND
  • ZPET NA UVODNI STRANKU
    Jihovychodni Asie
    Mar 1, 2006 - 40 Photos
  • Informace o Thajsku
  • Informace o Laosu
  • Informace o Kambodze
  • Vice fotek
  • Predbezny itenerar
  • Cestomaniak - cestovatelé online