sobota 4. března 2006

4.den - CHIANG MAI

Krasne se nam spinkalo a proto jsme se neprobudily driv nez v 9hod. V pul desate jsme vstaly daly si sprchu (teplou - coz je docela prepych - jak jsme pozdeji zjistily) a ranni kavicku. Po hodince pohody jsme vyrazily smer chram: Wat Phra That Doi Suthep. Pochazi z roku 1383 a je to nejuctivanejsi nabozenske misto v severnim Thajsku.

Uz jsme se lepe orientovaly, tak najit cestu pro nas nebyl vubec zadny problem. Podel cesty bylo zase spousty chramu, vodopadu (za podivani na nektere z nich se musi platit 20B. - neuveritelny na cem ty Thajci rejzujou) a ZOO ktera je umistena ve svahu hory Doi Suthep.

Po zaparkovani naseho pekelneho stroje na parkovisti pro motorky jsem ochutnala specialni klobasu a pres veskere me predesle obavy byla nahodou docela dobra... Jakmile jsme prosly prvni branou chramu hned se na nas vrhly neodbytne Thajske zeny s jak jinak nez s nejvyhodnejsimi nabidkami jejich zbozi za ty nejlepsi a bezkonkurencni ceny. Vsude dokola spoustu kramku, tak jsem proste neodolala a koupila nejaky ten darecek.

I pres to ze jsme si vsude precetly jak se spravne podle tamnich zvyku obleci,(jestlize chceme vstoupit do chramu, musime se samozrejmne vyzout a musime mit prikryta ramena a kolena)nebyly jsme vhodne obleceni na to abychom mohly vstoupit do nejhlavnejsiho chramu, na coz jsou tam samozrejmne pripraveni a tak jsme si zapujcily surong. Hurra tak nakonec muzem dovnitr..... a tak podle toho jak to delaji vsichni budhisti jsem se samozrejmne jak jinak pripojila k nim a koupila si svicky, vonne tycky a kytku...Zdejsi pani mi vysvetlila cely ritual a tak podle jejich rad jsem nejdrive 3x obesla hlavni vezicku uprostred tohoto chramu, pak zapalila svicku a vonne tycky, a kyticku venovala Budhovi.

Dalsi ritual ktery jsme si vyzkousely - v drevenem zasobniku je sposta drevenyuch tycek neco jako mikado ale silnejsi a vy hrkate a hrkate se zasobnikem ktery natocite vodorovne aby po nejake dobe hrkani vypadla ven nejlepe jen jedna tycka a na ni je napsano, co ze vas to ceka....


Dale jsme se nechaly "postrikat asi nejakou vzacnou" vodou od mnicha a nechaly si uvazat ptovazek kolem zapesti a to vse pro HODNE STESTI. Provazek se ma nechat na ruce do te doby nez se rozpadne (ja jsem ho nechala uvazany skoro pet mesicu a tak pocitam ze by se mohl rozpadnout tak po 3 letech, kdyz se budete hodne koupat ;0))))

Kdo ma zajem muze tu v chramu zustat na 21 dni a projit meditacnim kurzem.

Z Wat Phra That Doi Suthep jsme pokracovali dale na nasem pekelnem vozidle do KRALOVSKEHO PALACE.(Kdyz je kralovna doma tak se tam nesmi a to byl nas pripad:o( ) Takze jsme se prosly po okoli, nakoupily zase nejake drobnosti a libovaly si jak jsme dobre ve smlouvani a popojely zase dal do jedne vesnicky HMONGU. Mylely jsme si buh vi co to nebude zatim to byly samy stanky a dalsi vodopady za ktere vybirali za podivani 50B. Z ruznych zdroju jsme zjistili ze tu je hodne turistu ale kdyz jsme tu byly my tak tu uz skoro zadni nebyli.

Vecer jsme se sly podivat na NIGHT BAZAR - zase samy stanek, vsichni stankari nechutne premlouvaji vsechny turisty aby kupovali a kupovali, a kdyz si nekoupite, dovedou byt pekne neprijemni.....hruza !!!!;-O

Dneska byl prvni den kdy jsme potkaly zatim nejvice turistu za tu dobu co jsme tu, ale jeste porad to nebylo tak hrozny.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home

  • TASMANIA
  • NEW ZEALAND
  • ZPET NA UVODNI STRANKU
    Jihovychodni Asie
    Mar 1, 2006 - 40 Photos
  • Informace o Thajsku
  • Informace o Laosu
  • Informace o Kambodze
  • Vice fotek
  • Predbezny itenerar
  • Cestomaniak - cestovatelé online